Наша политика

- A +
Демократија на старој адреси! Са Демократском странком за демократску Србију! Поштовани грађани,

За две године актуелна власт показала је да не зна да води земљу. Обећавају много, а резултата нема. Ствара се атмосфера страха, а народ све теже живи. Србија то не заслужује.

Србија може и мора боље.

Демократска странка се већ 24 године бори за демократску, модерну и европску Србију и зато ни сада не сме ни да посустане, ни да одустане. Наша је обавеза да и данас станемо на чело демократске Србије подједнако храбро као што смо то од 1990. године чинили сваки пут када је било неопходно супротставити се погрешној политици и једноумљу.

То што су они декларативно прихватили нашу европску политику не даје им за право да у Србији укидају владавину права и да земљу вуку у банкрот. Зато Србију данас, више него икад, морају да поведу најстручнији људи, они који имају решења и резултате. Они који цене слободу, памет и рад. Храбри и способни.

Тежина изазова захтева уједињене снаге. Зато ће Демократска странка и овога пута бити она која окупља људе који верују, желе и могу да се боре за бољу Србију. Оне који знају да је јака Србија само демократска Србија.

У тој борби потребни сте нам и Ви.


НАШ ПЛАН — ОДМАХ!

1. Уложити 600 милиона евра у развој 20 регионалних привредних центара уместо у отпуштање радника.

2. Увести бесплатну примарну здравствену заштиту и оверене здравствене књижице за све грађане Србије.

3. Увести обавезно средњошколско образовање и стипендије за најбоље ученике основних и средњих школа.

4. Социјалним пензијама збринути све грађане старије од 70 година који живе сами и немају никаква примања.

5. Материјално збринути све незапослене породиље у Србији док им најмлађе дете не напуни годину дана.

6. Направити пакет мера за предузећа до 20 запослених.

• Пореске олакшице за ново запошљавање, посебно младих и особа старијих од 50 година.
• Кредитне линије за инвестиције у производњу и извоз.
• Субвенције за пољопривреду, прехрамбену индустрију и ИТ сектор.

7. Законом обавезати државу да средства од задуживања користи искључиво за финансирање инвестиционих пројеката, као и да новац од приватизације директно усмерава на смањење јавног дуга.

8. Забранити продају државног пољопривредног земљишта и других необновљивих ресурса и увести ограничења за продају пољопривредног земљишта странцима.

9. Мајкама дати могућност да им се, док дете не напуни 3 године, 4 сата рада рачуна као пуно радно време.

10. Укинути солидарни порез на плате.


ПРИВРЕДА

Наш модел покретања привреде подразумева равноправан третман домаћих и страних инвеститора. У Србији 200.000 малих и средњих предузећа опстаје без икакве помоћи државе.

Лоше економске мере у последње 2 године учиниле су да 2013. годину са губитком заврши више од 80% свих малих и средњих предузећа. Власт то не жели да види. Ако нисте Мерцедес, Боинг или Мубадала, од ове власти не можете да очекујете помоћ.

У нашем средишту су оне привредне гране које могу да обезбеде брз и стабилан раст и зато што Србија у њима има ресурсе. Држава мора да пружи пуну подршку малим и средњим предузећима која ће улагати у ИТ сектор, као и свима који улажу у области у којима Србија може да се такмичи са другим земљама, какве су пољопривреда и прехрамбена индустрија.

Улагањем 600 милиона евра у развој 20 привредних центара у Србији спречићемо досадашњу праксу да се државне инвестиције у највећој мери сливају у најразвијеније делове земље и обезбедити равномерни развој.


ИНФРАСТРУКТУРА

Инфраструктура пресудно утиче на развој и запошљавање у свакој земљи. Зато су наши приоритети развој енергетике, телекомуникација и саобраћајне инфраструктуре у Србији.

Грађевинска индустрија са собом вуче 22 индустријске гране и, када гради, може да запосли више од 300.000 људи. Реализација инфраструктурних пројеката никада није била мања него у протекле 2 године, што је довело до пада грађевинске индустрије за више од 40%. Све озбиљно што се данас у Србији гради, започела је Демократска странка.

Србији нису потребне приче о каналу Морава — Солун, ни бајке о градовима на води и инвеститорима који ће једном доћи да уместо ове власти реше све проблеме земље. Србији су потребни пројекти и стручни људи. Демократска странка је показала да има знања, решења и резултате. На томе се гради поверење. Тако се гради Србија.


ОБРАЗОВАЊЕ

Образовање је темељ сваког друштва. Ми знамо да се тај темељ не гради увођењем трећег испита на "малој матури", смањивањем буџета за образовање, додатним опорезивањем плата и поплавом брзо стечених диплома.

За нас образовање значи јачање образовних кадрова и стицање знања примењивих и у животу и у привреди. Противимо се забрани запошљавања стручних кадрова у просвети. Залажемо се да обавезно постане и средње образовање и да стипендије добију сви ученици основних и средњих школа који су остварили изузетан успех.

Издвајања за просвету из буџета треба повећати, јер је и у том смислу потребно следити европске стандарде.

Корените промене нужне су и у начину функционисања самог Министарства просвете које је до сада 90% средстава трошило на плате, више се бави инвестицијама и изградњом школа, него унапређењем квалитета наставе. Када се грађевином буду бавили грађевинци, а стручни људи из образовног система — реформом просвете, знање ће имати вредност. Такву Србију желимо.


ПОЉОПРИВРЕДА

Плодна земља је најважнији природни ресурс који Србија има и зато пољопривреда мора да има стратешку улогу, а држава да учини све да у читавој земљи достигне ниво који сада има у Војводини.

Наш модел развоја пољопривреде подразумева: економски одрживе моделе за данас запуштене пољопривредне комбинате и пакет мера, које ће по моделу ЕУ, ојачати мале пољопривредне произвођаче каквих је у Србији највише.

За Србију је пресудно важно улагање у савремену мрежу откупних и смештајних капацитета, како би сви пољопривредници своје производе имали где да складиште и да продају. Уз наставак инвестирања у примарну производњу, наш национални интерес мора да буде развој прерађивачких капацитета и прехрамбене индустрије, као и извоз тих производа.

Способност препознавања специфичности сваке регије, гарант је успеха реформи у пољопривреди. Зато што то знамо, значај дајемо регионалним аграрним политикама.


ЗДРАВСТВО

Демократска странка ће учинити све да опорави здравство, област за коју ни у једној Влади није била надлежна.

Бесплатну примарну здравствену заштиту морају да имају сви грађани Србије.

Грађани су данас оправдано незадовољни здравственим услугама.

Здравство Србије је другу годину заредом на последњем, 35. месту у Европи, потврдило је и истраживање за потребе Европског парламента.

У болницама често нема основних лекова. Здравствени радници су огорчени условима рада, платама и деградацијом своје струке.

Демократска странка спремна је да преузме одговорност за спровођење системских реформи које ће допринети оздрављењу здравства. Неопходно је укинути "листе чекања", искоренити корупцију, изједначити права у државном и приватном сектору, законски регулисати превентивне прегледе. Само тако остварићемо стратешки циљ — очување и унапређење здравља становништва, продужење трајања и побољшање квалитета живота.


СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

Шта је наша социјална политика показали смо у протеклих 5 година у Београду и Војводини. Конкретна помоћ пензионерима и социјално угроженима, трудницама и породиљама, свима којима је најпотребнија.

Шта је социјална политика СНС показују најаве истеривања 100.000 људи на улицу, под паролом да они који немају посао нису радници, него социјални случајеви.

О каквој социјалној политици говори Влада која повећава порез на храну и која не може да изврши набавку за народне кухиње у Нишу по закону који је сама донела?

То није социјална политика, то је пребацивање терета и одговорности са власти и државе на најугроженије делове становништва.

А где су ту посебне потребе особа са инвалидитетом?

Наш модел социјалне политике и њима нуди шансу да се активно укључе у друштво, кроз обавезу запошљавања особа са инвалидитетом, где пример морају дати јавна предузећа и државна администрација, као и обавезну заступљеност у свим нивома власти.

Зато што бринемо о свима, од своје социјалне политике зато не одустајемо! Њихову не оправдава изговор реформи!

ПЛАН ЗА КУЛТУРУ

ПЛАН ЗА ЖЕНЕ

"Са Демократском странком за демократску Србију"

Друштвене мреже

Импресум

Званична интернет презентација листе
"Са Демократском странком за демократску Србију"
www.izbori2014.ds.org.rs

Контакт

Изборни штаб
Крунска 69, 11000 Београд, Србија
Тел. +381 (0)11 3443-003
Факс +381 (0)11 2444-864
info@ds.org.rs
www.izbori2014.ds.org.rs