ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Тамара Трипић: Ми смо таоци деспота

- A +
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото: Курир) Београд, 30. јула 2017.

Интервју Тамаре Трипић за Курир

Опозиција је дужна да грађанима да идеју јачања институција тако да више ниједна генерација не зависи од карактера личности шефа државе

Тамара Трипић, потпредседница ДС, каже у интервјуу за Курир да верује да ће опозиција показати зрелост и ући у неку врсту вишеслојне сарадње иако постоје циљеви око којих нису компатабилни.

Курир је објавио да СНС довлачи сигурне гласаче у престоницу да би добили изборе за Београд. Да ли се бојите да ће тим и сличним методама успети да победе на изборима?

- Александар Вучић је на претходним председничким изборима, уз подршку СПС, странке Расима Љајића, ЈС, ПУПС, Вулина, Карића, СВМ, Маријана Ристичевића, добио 44 одсто гласова. Јасно је да је већинско расположење грађана Београда за промену режима. Већ је почела сезона градилишта са пројектима и без њих у главном граду, кренуће још приземнији удар таблоида који ће промовисати њихову бетон политику уз пуну сатанизацију свих који ће угрозити актуелну градску власт и вратити Београд коначно Београђанима.

Помиње се уједињење опозиције за београдске и ванредне парламентарне изборе (уколико их буде). Да ли је постигнут начелан договор?

- Разговарамо стално, важно је да грађанима понудимо више од везивања различитих застава истим канапом, да понудимо идеју Београда и Србије као одговорних државних апарата који ће радити за грађане, а не за фотеље. Ми смо таоци деспота и дужни смо грађанима идеју јачања институција тако да више ниједна генерација не зависи од карактера личности првог човека у држави.

Чињеница је да међу вама (у опозицији) има размимоилажења. Како сте превазишли разлике?

- ДС промовише управо слободу различитости, различити приступи воде и бољим решењима, а угао гледања на проблем не мора да подразумева и жељу за различитим циљем. Наравно да постоје и циљеви који нису међусобно компатибилни, постоје опозиције у опозицији, постоје разлике које су непремостиве, и то не са аспекта таштине политичара, већ управо из угла бирача и те чињенице морају бити уважене током договора. Договори могу да подразумевају више нивоа сарадње и верујем да ће опозиција показати ту зрелост и ући у неку врсту вишеслојне сарадње.

Око којих идеја сте се окупили, сем да се смени Вучић?

- Са Сашом Јанковићем смо започели сарадњу на темељу вредности које је промовисао као заштитник грађана, а које су биле основ за формирање ДС пре 27 година и од којих не одступамо упркос свим изазовима. Важно је да вредности поново окупе све оне који желе да промене начин функционисања власти. Нама је потребна деконструкција ове мутације владавине права и успостављање вредности као општег циља, једнаких могућности за све, система државе која је сервис грађана, која поштује њихово време, достојанство и надасве њихова права.

Да ли је било договора о заједничком кандидату за београдске изборе - из које странке долази, шта је било кључно у договору о њему?

- Верујте да ће свако на тој листи кога предложи ДС бити бољи од свих Весића и Малих који владају Београдом. На београдске изборе излазимо са визијом какав Београд је по мери Београђана, јер Београд нису само улице, фонтане и бетонски блокови, Београд чине пре свега људи. Улога града је да њима буде ослонац, а нажалост, врата градске куће су у последње време стално закључана за проблеме њених грађана.

Навршило се пет година власти Александра Вучића. Како бисте описали тај период, шта му замерате и зашто?

- Људима нису потребне табеле и подаци да би разумели степен разорености свих институција. Сваки грађанин Београда и Србије види шта је остало од ове земље након пет година владавине СНС. Довољно је да уђете у дом здравља, поразговарате са учитељем када одете по дете у школу, питате за мишљење оне који не могу да упишу дете у вртић... Градоначелник је најавио да Београду треба још 1.000 комуналних полицајаца, што најбоље одсликава како он и његова странка разумеју и врше власт. Не, Београду треба још 1.000 васпитачица, медицинских сестара, лекара, социјалних радника, а не још 1.000 полицајаца. Из Србије људи одлазе и нема таблоида који може да ту слику обоји у веселе боје.

Да ли у некој области можете да га похвалите?

- Једино што ћемо са историјске дистанце у односу на овај период моћи да закључимо јесте да је Александар Вучић помогао да схватимо где се све крију замке тоталитаризма на путу успостављања демократског друштва.

О националном дијалогу о Косову и Метохији
ВУЧИЋ ЖЕЛИ ДА ПОДЕЛИ БРЕМЕ СВОЈЕ ОДЛУКЕ

Да ли ће се ДС одазвати позиву председника Вучића за национални дијалог о Косову?

- ДС је државотворна странка, спремна да преузме одговорност за најважнија питања и проблеме који тиште државу и у складу са интересима саме државе неопходно је да дијалог живи преко институција. Велика је непознаница шта значи национални дијалог за Александра Вучића, како се конструише оквир за дијалог са опозицијом ако им/нам ускраћују право на реч у парламенту Србије, на одборима Скупштине, ако се председница парламента ватреним политичким говорима обрачунава са опонентима из фотеље председнице Скупштине.

Шта за вас представља тај национални дијалог о КиМ? Неки представници опозиције кажу да председник Вучић њиме само жели да подели одговорност за признавање независности јужне српске покрајине.

- Радикалска прошлост нашег председника је бреме које њему сигурно смањује преговарачке капацитете, а с друге стране га обавезује према бирачима који су га довели на власт. Мислим да патриотске игре улазе у завршницу и он жели да бреме своје одлуке подели са свим актерима у друштву.

(Извор: Курир)

Повезане вести

Шутановац у Костолцу: Промене крећу са локала, ДС ће заштитити грађане

Шутановац у Костолцу: Промене крећу са локала, ДС ће заштитити грађане

Костолац, 17. децембра 2017.Демократе су наставиле са кампањом за предстојеће локалне изборе у четири општине. Председник Демократске...
Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Неготин, 16. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је у Неготину да је Демократска странка стабилан, поуздан,...
Демократска странка

ДС Пећинци: Претње кандидатима за одборнике

Пећинци, 12. децембра 2017.Општински одбор Демократске странке у Пећинцима обавештава јавност да се прави терор власти над локалном организацијом Демократске странке и житељима...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Дан људских права дочекали у мраку насиља

Београд, 10. децембра 2017. Изјава Тамаре Трипић, потпредседнице Демократске странке: Србија је ове године дочекала Међународни дан људских права окружена мраком...